27 Ağustos 2010 Cuma

Sabit Disk Sürücüleri

 Her ne kadar bir bayt çok küçük olsa ve bu nedenle genellıkle KB(kilobayt), MB(megabayt),GB(gigabayt) ve TB(terabayt) gibi kavramlar kullanılsa da sabit disk sürücülerinin ve diğer depolama aygıtlarının boyutu Bayt cinsinden ölçülür.Depolama aygıtı sürücülerinin çoğu birim olarak 1000 Bayt'ı kullansa da bir KB 1024 Bayt'tır.Depolama aygıtlarının çoğunun üzerinde yazan kapasitenin asla gerçek olmamasının sebebi budur.Depolama kapasitesinin bir kısmı ,depolama aygıtınızı biçimlendirdiğiniz zaman dosya sisteminde kaybolur.
  Sabit disk sürücüleri, farklı depolama boyutlarıyla, çeşitli disk hızlarıyla sunulmaktadırlar ve model ve üreticiye bağlı bolarak ön bellek boyutları da değişiklik göstermektedir.
 Plaka başına veri yoğunluğuyla birlikte plaka sayısının (yoğunluk ne kadar fazla olursa plaka üzerine o kadar fazla veri depolanabilir) performansa doğrudan etkisi vardır.Yüksek veri yoğunluğuna sahip bir sabit disk sürücüsü , daha büyük bir depolama kapasitesi sunmak için daha az levha kullanır.Perpendicular Magnetic Recording (PRM) adı verilen bir teknoloji levha başına veri yoğunluğunu yükseltebilmektedir.
 Çoğu masaüstü sabit sürücülerinde önbellek  boyutu günümüzde kullandığınız türe bağlı olarak 8,16 ya da 32MB'dır, küçükten daha büyük önbelleğe çıkmanın daha fazla veya daha az faydasını görebilirsiniz.
 5.400rpm'in tüketici seviyesinde masaüstü sabit disk sürücüleri için geleneksel bir hız olmasıyla sürücü hızı da performans üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu, ancak bunun yerini büyük ölçüde 7.200rpm sabit diskler aldı.

Hiç yorum yok: